Tratamentul hipersudoratiei cu toxina botulinica (botox)

Toxina botulinica a revolutionat medicina estetica a ultimilor 20 ani. Tratarea ridurilor prin injectarea toxinei botulinice reprezinta astazi cea mai eficienta si cea mai frecventa procedura estetica nechirurgicala (ex. in anul 2009 s-au practicat 2,5 milioane proceduri doar in SUA)

Toxina botulinica, cunoscuta mai ales sub denumirea de Botox (denumirea comerciala a unui produs continand toxina botulinica) a devenit in ultimii 10 ani cea mai cunoscuta metoda de a combate si de a preveni efectele imbatranirii pielii, manifestata prin aparitia ridurilor. Pe langa indicatiile estetice, aceste produse sunt folosite in peste 50 de afectiuni medicale.

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o problema neplacuta, care poate interfera cu desfasurarea activitatiilor zilnice si cu cele socio-profesionale ale pacientului.

Din pacate, tratamentul local, medicamentele orale sau tratamentul chirurgical nu s-au dovedit eficace la majoritatea pacientilor. Injectarea toxinei botulinice are o eficienta de peste 75% in reducerea sudoratiei.

Cum actioneaza toxina botulinica in hiperhidroza ?

Glandele sudoripare sunt inervate de anumiti nervi, care au drept neurotransmitator acetilcolina. Toxina botulinica inhiba eliberarea acestei substante din terminatiile nervoase si impiedica transmiterea impulsului nervos de la nervi la glande, determinand diminuarea sau abolirea temporara a sudoratiei.

Tratamentul poate fi aplicat in orice regiune a corpului ce prezinta transpiratie excesiva: palme, axile (sub brat), plante (talpi), regiune inghinala, etc.

Ce investigatii sunt necesare ?

1.    Metoda calitativa presupune evaluarea subiectiva a hiperhidrozei  prin investigarea modului in care productia excesiva de sudoare interfera cu activitatile zilnice
2.    Testul cu amidon si iod pune in evidenta vizual si cantitativ productia de sudoare. Se acopera zona investigata cu o solutie cu iod si apoi cu amidon- regiunile care se innegresc indica prezenta transpiratiei.

Cum se desfasoara procedura ?

Regiunea ce prezinta hipersudoratie se marcheaza si se imparte in arii de cca 1 cm2. In fiecare arie se practica cate o injectie superficiala, subcutanata, astfel incat toxina botulinica sa fie uniform distribuita la nivelul suprafetei dorite.

Evolutia

Efectele injectarii cu toxina botulinica incep la 2-3 zile de la efectuarea procedurii si sunt maxime la aproximativ o saptamana. Rezultatul dureaza 6-9 luni, fiind urmat de reaparitia graduala sudoratiei. Efectele sunt cumulative, in sensul ca injectarile repetate determina rezultate mai durabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.