Excizie tumori de parti moi

Care sunt partile moi ale organismului ?

Partile moi reprezinta tesuturi cu origine embriologica comuna, incluzand tesutul fibros, grasos, muscular, vasele de sange si limfatice si sistemul nervos periferic.

Tumorile de parti moi sunt de foarte multe tipuri, in functie de tesutul din care provin.

De exemplu:
lipomul– tumora benigna formata din celule grasoase
liposarcomul– tumora maligna formata din celule grasoase
fibromul– tumora benigna formata din celule fibroase
fibrosarcomul– tumora maligna formata din cellule fibroase
hemangiomul– tumora benigna formata din vase de sange
hemangiosarcomul– tumora maligna derivate din celule fibroase

Care sunt cauzele care determina aparitia acestor tumori ?

–   anumite anomalii genetice predispun la aparitia tumorilor de parti moi
iradierea probabil produce anumite modificari genetice responsabile de multiplicarea celulelor
– expunerea la anumite substante toxice din mediul inconjurator (arsenic, dioxid de thoriu, clorur de vinil, etc) poate conduce la aparitia tumorilor
limfedemul cronic, adica acumularea indelungata de limfa in tesuturi poate determina aparitia unor tumori maligne ale vaselor limfatice.
– anumite infectii virale pot creste riscul aparitiei tumorilor de parti moi

Cum sunt clasificate tumorile de parti moi ?

In functie de agresivitatea locala sau la distanta, tumorile de parti moi au fost impartite in 4 categorii:

1.    Benigne – nu recidiveaza (nu reapar dupa ce sunt indepartate chirurgical), nu determina distructii locale importante, nu metastazeaza la distanta
2.    Intermediare, local agresive– sunt agresive local (determina distructii locale), pot recidiva, nu metastazeaza
3.     Intermediare, rar metastazante– sunt agresive local, pot recidiva, uneori pot metatstaza
4.    Maligne (sarcoame de parti moi) sunt agresive local, recidiveaza frecvent , riscul de a metastaza este ridicat.

Care este evolutia tumorilor de parti moi ?

In general tumorile de parti moi cresc centipet, cel mai adesea ramanand cantonate intr-o anumita regiune a organismului; in functie de natura lor tumorile pot avea o crestere lenta (pe parcursul mai multor ani) sau rapida (in saptamani-luni). Tumorile agresive pot depasi limitele unui compartiment al organismului,  invadand regiunile din jur. Pe masura ce cresc, tumorile pot comprima tesuturile invecinate sau pot invada structurile neuro-vasculare, determinand durere, tulburari de sensibilitate sau motorii. Anumite tipuri de tumori au tendinta de recidiva locala (de a reaparea dupa ce au fost indepartate chirurgical) sau de metastazare la distanta ( invadarea ganglionilor limfatici sau aparitia de tumori secundare in tesuturi aflate la distanta de tumora primara).

Ce tratament este indicat ?

Interventia chirurgicala este componenta esentiala a oricarui plan terapeutic al tumorilor de parti moi. Excizia (indepartarea) completa a formatiunii este tratamentul adecvat pentru tumorile benigne. Sarcoamele (tumorile maligne) necesita de cele mai multe ori tratament combinat (excizie chirurgicala asociata radioterapiei sau chimioterapiei).

Care este scopul operatiei ?

Scopul operatiei este indeparterea completa a tumorii, in limite de siguranta oncologica (adica obtinerea unor margini de rezectie care nu contin celule tumorale).

Detalii preoperatorii

In timpul consultatiei preoperatorii, chirurgul plastician va urmari urmatoarele aspecte:
–    va stabili localizarea si dimensiunile tumorii;
–    va evalua consistenta tumorii ( ex. lipomul este moale, in timp ce fibromul este ferm la palpare)
–    va evalua mobilitatea tumorii ( o tumora fixa poate sugera invazia  in tesuturile vecine)
–    va palpa ganglionii limfatici din vecinatatea tumorii; prezenta adenopatiei poate sugera un proces inflamator sau diseminarea in ganglionii limfatici a unei tumori maligne.
–    va evalua starea de sanatate a pacientului si va obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia. Nu in ultimul rand medicul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de sange, investigatii imagistice) si va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etc)
–    va recomanda renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei
–    va oferi detalii despre planul terapeutic, evolutia postoperatorie, posibilele riscuri si complicatii


Ce investigatii preoperatorii sunt necesare?

Analize de sange
–    de obicei sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientului.

Investigatii imagistice (ecografie de parti moi, CT, RMN, angiografia, PET) sunt utile pentru a defini localizarea anatomica a tumorii, invazia in structurile vecine, relatia cu structurile vitale, identificarea metastazelor in ganglionii limfatici si la distanta.

Biopsia este o procedura de diagnostic indicata in cazul tumorilor mari,  a celor care cresc intr-un timp relativ scurt si a celor simptomatice. Presupune recoltarea unui fragment de tesut din structura tumorii ( fie chirurgical, prin indepartarea unui mic fragment tumoral, fie prin aspirarea de celule tumorale cu un ac fin) si analizarea microscopica a acestuia din punct de vedere histopatologic.

Ce tipuri de excizii pot fi practicate ?

1.    excizia partiala, in care doar o parte din tumora poate fi indepartata
2.    excizia marginala,  adica indepartarea doar a tumorii
3.    excizia larga- indepartarea tumorii impreuna cu o margine larga de tesut inconjurator
4.    excizia radicala/amputatia- indepartarea intregului compartiment muscular in care se gaseste tumora.

In urma exciziei largi sau radicale poate rezulta un defect de parti moi, a carui acoperire se face cu mijloacele specifice chirurgiei plastice (grefa de piele, lambouri de vecinatate sau lambouri de la distanta, transferate microchirurgical).

Evolutie postoperatorie

La finalul interventiei chirurgicale inciziile sunt suturate iar regiunile operate vor fi acoperite cu un bandaj compresiv. Aceste are rolul de a limita umflarea zonei respective si aparitia hematoamelor sau seroamelor. Uneori la nivelul zonei operate pot fi plasate tuburi de dren, care vor elimina colectiile acumulate sub piele (sange, serozitate). Firele de sutura vor fi indepartate la 7-14 zile dupa interventie.

Tumorile maligne si cele intermediare vor fi supravegheate pe o perioada de 3-5 ani dupa tratament, pentru a evalua posibila recidiva locala sau metastazarea la distanta.

Care sunt riscurile si complicatiile operatiei ?

Complicatiile comune oricarei proceduri invazive includ sangerarea, infectia precum si anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.

Complicatiile  specifice:
recidiva tumorii (reaparitia tumorii) depinde de tipul si gradul histologic al tumorii ( tumorile benigne nu recidiveaza, tumorile intermediare recidiveaza uneori, iar sarcoamele au o rata de recidiva mare, cuprinsa intre 20-100%). Cu cat rezectia tumorii este mai completa si nu lasa in tesuturile vecine celule tumorale (excizia larga/radicala), cu atat riscul de recidiva este mai redus.  Tratamentele asociate (radio si chimioterapia), efectuate pre sau postoperator scad riscul de recidiva locala.
metastazarea la distanta (imprastierea celulelor tumorale in ganglionii limfatici sau in tesuturi situate la distanta de tumora) este posibila in cazul tumorilor intermediare si a celor maligne (sarcoame). Cu cat tumora este mai mare si gradul histologic este mai ridicat (celulele tumorale sunt mai putin diferentiate), cu atat riscul de a metastaza este mai mare. Terapia asociata (radio si chimioterapia), precum si indepartarea metastazelor izolate contribuie la  imbunatatirea  prognosticului bolii.
dehiscenta plagii postoperatorii (desfacerea suturii) apare in special daca sutura a fost facuta in tensiune
necroze cutanate
cicatrizarea vicioasa (aparitia cicatricilor hipertrofice, cheloide, hipo sau hiperpigmentate, etc)
tulburari de sensibilitate pot aparea in special daca excizia larga a tumorii impune sacrificarea anumitor traiecte nervoase
alterarea motilitatii membrelor, daca excizia tumorii a fost insotita de indepartarea unui compartiment muscular.
complicatii specifice postiiradiere si postchimioterapie: aparitia de sacoame datorita radioterapiei, ulceratii si necroze cutanate, infectii datorate imunosupresiei, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.