Mamoplastia de reductie (reducerea sanilor)

Mamoplastia de reductie reprezinta procedura chirurgicala de micsorare a sanilor. Prima operatie de reductie mamara a fost descrisa in secolul VII, iar astazi este una dintre cele mai frecvente operatii estetice. Marimea si greutatea sanilor pot fi reduse printr-o mare varietate de tehnici chirurgicale care se diferentiaza in principal prin doua aspecte: localizarea inciziilor(si a cicatricilor care rezulta in final) si prin portiunea (pediculul) de glanda care este mentinuta, dupa ce se indeparteaza tesutul in exces.

Care este scopul operatiei?

Mamoplastia de reductie urmareste imbunatatirea proportiilor, pozitiei si aspectului sanilor, contribuind la armonia locala. In plus, reducerea tesutului mamar in exces contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientei, prin disparitia simptomatologiei produse de macromastie

(dureri ale coloanei vertebrale, umerilor, toracelui, etc) si prin cresterea mobilitatii. Ca si in cazul oricarei operatii estetice, este foarte important sa fie cunoscute schimbarile dorite de pacienta, iar asteptarile acesteia sa fie in concordanta cu posibilitatile chirurgicale de remodelare.

Operatia de reductie mamara urmareste:

  • reducerea volumului sanilor
  • pozitionarea cat mai naturala a sanilor (corectarea ptozei mamare)
  • reducerea dimensiunilor areolei si pozitionarea cat mai naturala a acesteia
  • obtinerea simetriei locale

Ce investigatii preoperatorii sunt necesare?

Analize de sange

– de obicei sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientei

Investigatii imagistice

–         ecografia mamara se practica in special la pacientele tinere

–         mamografia se recomanda la toate pacientele cu varsta de peste 40 ani, preoperator, postoperator si apoi anual. De asemenea mai este indicata pentru evaluarea leziunilor suspecte decelate ecografic

–         sonoelastografia este o investigatie moderna, utila pentru diferentierea tumorilor benigne de cele maligne.

Detalii preoperatorii

In timpul consultatiei preoperatorii chirurgul va urmari urmatoarele aspecte:

  • va evalua forma si dimensiunile sanilor, in relatie cu perimetrul toracic si cu proportiile ideale;
  • va palpa sanii si regiunile axilare, evaluand consistenta tesuturilor, eventuala prezenta a unor formatiuni tumorale si a adenopatiilor (ganglioni mariti)
  •  va evalua gradul de ptoza al glandei mamare (cat este de cazut sanul)
  • va evalua pozitia si marimea areolei
  • va observa eventualele asimetrii de forma, marime si pozitie a sanilor
  • va evalua calitatea pielii de la nivelul regiunii mamare, precum si iritatiile pielii de sub sani
  • va efectua fotografii si masuratori ale regiunilor mamare
  • va evalua starea de sanatate a pacientei si va obtine informatii legate de istoricul medical al acesteia. Nu in ultimul rand medicul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de sange, investigatii imagistice) si va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etc),
  • va recomanda renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei.

Cand este indicata operatia?

Mamoplastia de reductie este o operatie strict individualizata, si ca urmare nu se poate practica pentru a satisface dorintele altcuiva sau pentru a copia o imagine ideala. Chirurgul platician, tinand cont de dorintele si asteptarile pacientei, va stabili care este cea mai indicate procedura de reducere a sanilor. De multe ori aceasta operatie are indicatii medicale (cand macromastia determina dureri la nivelul coloanei, umerilor, toracelui sau cand imbalanta determinata de greutatea excesiva a sanilor determina deformari ale coloanei vertebrale). Alteori aceasta procedura chirurgicala este efectuata doar in scop estetic. Pacienta ideala pentru aceasta operatie este o persoana nefumatoare, cu stare buna de sanatate si care nu prezinta fluctuatii mari de greutate.

Este indicata atunci cand:

  • sanii mari si grei produc o simptomatologie neplacuta: dureri de spate, umeri, piept, ceafa, deformari ale coloanei vertebrale, iritatii in santul submamar (intertrigo inframamar), dificultate de a inspira profund
  • exista dificultati in a gasi imbracamintea potrivita
  • starea de sanatate este buna
  • asteptarile pacientei sunt realiste

Care sunt contraindicatiile?

Aceasta operatie nu are contraindicatii absolute.

Contraindicatiile relative sunt reprezentate de:

  • dezvoltarea incompleta a tesutului mamar; cu toate ca aceasta operatie se poate efectua la orice varsta, este recomandat sa se astepte pana cand pacienta a ajuns la varsta adulta si sanii si-au finalizat dezvoltarea.
  • prezenta lactatiei sau lactatie recenta
  • prezenta formatiunilor tumorale mamare suspecte (neevaluate) , pana la investigarea completa a acestora
  • prezenta bolilor sistemice grave
  • neacceptarea posibilelor complicatii ale operatiei si limitarile impuse postoperator
  • fumatul, intrucat prin vasoconstrictia pe care o produce poate creste semnificativ numarul complicatiilor ischemice si a necrozelor de piele.

Cum se desfasoara operatia ?

Mamoplastia de reductie se practica in general sub anestezie generala. Operatia dureaza in medie 3-4 ore, dar se poate prelungi in functie de complexitatea modificarilor ce se impun.

Exista o multitudine de proceduri chirurgicale de reducere a sanilor, diferentiate in functie de marimea si localizarea inciziilor, precum si in functie de modalitatea de excizie a excesului de tesut mamar.

Cea mai frecventa incizie descrie un contur asemanator “unei gauri de chei”, prin intermediul careia se asigura accesul la tesutul mamar. Cicatricea rezultata este asemanatoare unei “ancore”, sau unui “T inversat” formata dintr-un traiect periareolar, ce se continua cu o cicatrice mediana verticala, perpendiculara pe o cicatrice usor curba, situatea sub san (in santul inframamar).

In ultimii ani au aparut metode al caror scop este limitarea cicatricilor postoperatorii. Aceste tehnici sunt denumite mamoplastii de reductie verticale, intrucat lasa doar o cicatrice verticala mediana, asociata celei periareolare. Avantajul acestor metode este dat de faptul ca absenta unei incizii in santul submamar scade riscul necrozei pielii la locul de unire al inciziilor.

Mamoplastiile de reductie se diferentiaza si in functie de segmentul de tesut glandular care nu este rezecat si care va asigura structura si suportul sanului remodelat. Acest segment glandular va contine vase de sange (pediculul vascular), care vor asigura aportul de sange pentru glanda si areola. Exista o varietate de tehnici ce se bazeaza pe un singur pedicul (superior, supero-medial, inferior, medial, lateral, central) precum si tehnici bipediculate ( care asociaza doi pedicului).

Evolutie postoperatorie

La finalul interventiei chirurgicale plagile vor fi suturate si vor fi acoperite cu steri-strips. Ele vor necesita o ingrijire minima pana la indepartarea firelor de sutura, la 12-14 zile dupa operatie. Uneori este necesara plasarea unui tub de dren pentru 24-48 ore, prin care se vor evacua fluidele in exces de la nivelul zonei operate.

Mamoplastia de reductie determina un disconfort moderat, care insa poate fi controlat prin medicatie antialgica obisnuita. Postoperator se impune o pozitie in decubit dorsal (pacienta intinsa pe spate), cu toracele usor ridicat.

Dupa operatie se recomanda purtarea timp de 4-6 saptamani a unei bustiere elastice compresive. Expunerea la soare si efortul fizic intens vor fi evitate 3 luni dupa operatie.

Care sunt complicatiile mamoplastiei de reductie ?

Complicatiile generale sunt cele comune oricarei proceduri invasive, fiind reprezentate de anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.

Complicatiile locale, specifice:

  • sangerarea, daca este importanta poate impune reinterventia in scopul hemostazei
  • infectia este extreme de rara, fiind prevenita prin administrarea de antibiotice
  • necroza complexului areolo-mamelonar se poate datora tensiunii, torsiunii sau compresiunii pediculului glandular
  • tulburarile de sensibilitate la nivelul areolei, dispar de obicei in cateva luni de la operatie
  • asimetria
  • formarea de cicatrici vicioase, complicatie mai evidenta in cazul mamoplastiei cu cicatrice “in T inversat”, la locul de unire al celor 3 incizii, datorita insumarii tensiunilor de la acest nivel.

Care sunt procedeele moderne ?

Exista prodeduri moderne de remodelare a sanului, practicate in timpul sau dupa operatia de mamoplastia de reducere. Liposculptura sanului presupune atat indepartarea prin lipoaspiratie a grasimii de la nivelul toracelui antero-lateral si de la nivelul axilei, cat si injectarea de grasime proprie la nivelul polului superior al sanului, ceonferindu-i un aspect cat mai natural si mai tineresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.