Abdominoplastia este una dintre cele mai frecvente operatii estetice, fiind practicata pentru remodelarea abdomenului deformat ca urmare a excesului de piele si de tesut subcutanat precum si datorita laxitatii musculaturii abdominale. Atat femeile cat si barbatii care prezinta un abdomen proeminent, cu piele lipsita de elasticitate si care atarna, precum si musculatura abdominala relaxata au indicatie de abdominoplastie.
Care sunt cauzele deformarii abdominale?
– sarcina si in special sarcinile multiple, care determina intinderea pielii peste posibilitatile acesteia de a se retracta, precum si subtierea si relaxarea muschilor drepti abdominali
– pierderea masiva in greutate determina persistenta unui exces de piele, impreuna cu laxitatea peretelui abdominal
Fiziopatologie (mecanismul aparitiei bolii)
1. excesul de piele si tesut subcutanat
2. relaxarea musculaturii abdominale
Care sunt indicatiile abdominoplastiei?
In general pacientii care doresc abdominoplastie prezinta relaxarea peretelui abdominal, exces de piele, vergeturi sau relaxarea muschilor drepti abdominali.
Pacienta ideala pentru abdominoplastie trebuie:
– sa aiba o greutate normala, corespunzatoare inaltimii
– sa aiba un exces moderat de piele si grasime
– sa nu intentioneze sa aiba sarcini viitoare
– sa prezinte o relaxare moderata a muschilor drepti abdominali
Cand este contraindicata operatia?
Aceasta operatie nu are contraindicatii absolute
Contraindicatiile relative sunt reprezentate de:
– prezenta cicatricilor in regiunea abdominala superioara,
– afectiuni asociate severe (afectiuni cardio-vasculare, diabet, obezitate morbida)
– fumatul, intrucat prin vasoconstrictia pe care o determina, poate creste semnificativ numarul complicatilor ischemice sau a necrozelor tisulare
– planificarea unor sarcini viitoare
– episoade tromboembolice anterioare
– obezitatea morbida (BMI >40).
In functie de BMI (indexul de masa corporala = greutatea / inaltime ), pacientii pot fi clasificati in:
- normali – BMI 20-25
- supraponderali – BMI 26-29
- obezitate gr I – BMI 30-34.9
- obezitate gr II – BMI 35-39.9
- obezitate morbida – BMI >40
– asteptari nerealiste ale pacientului
– predispozitia pentru formarea de cicatrici cheloide/ hipertrofice
Ce investigatii preoperatorii sunt necesare?
Analize de sange
- de obicei sunt necesare doar investigatii de rutina (conform unui protocol preanestezic), care sa ateste statusul biologic al pacientei
- daca pacientul este diabetic, vor fi recomandate teste specifice care sa arate faptul ca afectiunea este echilibrata. Daca glicemia este peste 180 mg/dl operatia va fi amanata.
Investigatii imagistice
- Radiografie pulmonara de rutina
Tratament
Tratament chirurgical
Scopul interventiei chirurgicale este remodelarea regiunii abdominale si repozitionarea ombilicului, cu pretul unor cicatrici cat mai putin vizibile.
Corectarea deformarii abdominale impune:
– inlaturarea excesului de piele si de tesut celular subcutanat
– repozitionarea ombilicului
– corectarea relaxarii musculare prin plicatura fasciei musculare
– modelarea regiunilor invecinate (abdomenul superior, partea laterala a trunchiului, regiunea pubiana) prin lipoaspiratie
Rezultatele ideale ale unei abdominoplastii sunt:
– pielea intinsa la nivelul regiunilor laterale ale trunchiului si inghinala
– portiunea centrala a peretelul abdominal nu foarte intinsa, cu usoara concavitate in hipogastru (partea inferioara a abdomenului) si usoara convexitate a epigastrului (partea superioara a abdomenului.
– ombilic oval, cu axul mare vertical
– usoara depresiune pe linia mediana, intre cei 2 muschi drepti abdominali
– depresiuni verticale, lateral de muschii drepti abdominali
– contur “in forma de S” cand silueta este privita din fata sau din profil.
Detalii preoperatorii
Preoperator trebuie examinata amanuntit regiunea abdominala, punandu-se in evidenta eventualele cicatrici, hernii sau diastazisul (departarea) muschilor drepti abdominali. Va fi evaluata elasticitatea pielii si excesul de tesut care trebuie indepartat. De asemenea, medicul va face fotografii ale regiunii abdominale.
Medicul va prezenta optiunile terapeutice pentru remodelarea corpului, indicatiile si contraindicatiile, precum si riscurile potentiale si complicatiile, evolutia postoperatorie.
Chirurgul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de laborator), si va ajusta sau stopa administrarea unor medicamente (aspirina, anticoagulante, etc).
Inaintea interventiei chirurgicala medicul trebuie sa afle cat mai multe detalii legate de numarul sarcinilor si efectul acestora asupra abdomenului, interventiile chirurgicale din antecedente, variatiile greutatii corporale, un istoric complet al bolilor (boli de inima, diabet, afectiuni tromboembolice, infectii, boli de colagen, etc), posibilitatea unor sarcini viitoare.
De asemenea, trebuie sa se asigure ca pacientul nu este fumator sau sa recomande renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani anterior interventiei chirurgicale. Inaintea operatiei greutatea trebuie sa fie cat mai aproape de cea ideala, operatia fiind amanata daca sunt planificate sarcini viitoare sau cure de slabire.
Intelegerea dorintelor si asteptarilor pacientului in legatura cu rezultatele estetice ale interventiei sunt de mare importanta. Este esential ca aceste asteptari sa fie realiste iar pacientul sa fie informat asupra limitelor interventiei chirurgicale. De exemplu, trebuie sa stie ca excizia excesului de piele si a grasimii subcutanate nu determina obtinerea unui abdomen perfect plat, daca deformarea se datoreaza si grasimii din interiorul cavitatii abdominale. De asemenea, vergeturile nu dispar in urma acestui procedeu chirurgical.
Detalii intraoperatorii
Efectuarea schemei preoperatorii este esentiala pentru obtinerea unui rezultat optim. Se deseneaza inciziile si se delimiteaza excesul de piele ce va fi inlaturat, in functie de tehnica folosita.
Interventia chirurgicala se face de obicei cu anestezie generala, dar in anumite cazuri este posibila efectuarea anesteziei locale asociata cu sedare IV.
In majoritatea cazurilor se practica o incizie care se intinde intre radacinile coapselor, trecand prin regiunea suprapubiana, astfel incat cicatricea rezultata sa fie ascunsa de lenjerie sau costumul de baie. Procedura continua cu ridicarea pielii ptozate de pe peretele abdominal, urmata de intinderea si repararea muschilor drepti abdominali. Daca este necesar se pot remodela regiunile invecinate (regiunea abdominala superioara, flancuri, regiunea pubiana, coapse) prin lipoaspiratie. Ombilicul este desprins de peretele abdominal si va fi reatasat dupa indepartarea excesului de piele de la nivelul abdomenului. La sfarsitul operatiei se vor plasa tuburi de dren, care vor elimina excesul de fluide acumulate dupa operatie iar inciziile for fi suturate si pansate.
De-a lungul timpului au fost descrise mai multe modalitati de remodelare a peretelui abdominal. Pacientii cu exces cutanat moderat localizat in etajul abdominal inferior si cu o relaxare minima a peretelui abdominal pot fi supusi unei miniabdominoplastii, constand intr-o incizie mai redusa in regiunea suprapubiana, decolarea tesuturilor pana la nivelul ombilicului, plicatura fasciei musculare (daca este necesar) si excizia excesului de piele. Ca urmare, aceasta procedura nu implica modificarea pozitiei ombilicului. De asemenea, intrucat decolarea si intinderea tesuturilor au o amploare mai redusa, miniabdominoplastia poate sa asocieze lipoaspiratia zonelor adiacente.
In cazul in care deformarea este localizata in partea superioara a abdomenului se poate practica asa-numita abdominoplastie inversata, procedura in care incizia este localizata la nivelul santurilor inframamare.
Exista si alte proceduri de de remodelare a trunchiului similare abdominoplastiei; lipectomia este o procedura care inlatura excesul cutaneo-grasos abdominal, fara a decola si intinde tesuturile.
Liftingul total al trunchiului se practica la pacientii cu laxitate si ptoza circumferentiala in etajul inferior al corpului, dupa pierderi masive in greutate. Implica o combinatie intre abdominoplastie si liftingul tesuturilor din regiunea posterioara a corpului ( intinderea si excizia pliurilor redundante de la nivelul toracelui posterior, ridicarea regiunii fesiere si a partii externe a coapselor). Este o operatie extensiva, lunga, care presupune o incizie circumferentiala in etajul inferior al trunchiului.
Evolutia postoperatorie
In functie de complexitatea procedurii si de afectiunile asociate, abdominoplastia necesita 1-2 zile de spitalizare.
Postoperator pacientii vor fi monitorizati si li se vor administreaza antialgice, antibiotice, antiemetice, fluide intravenos. Vor fi plasati in pozitie semisezanda si cu genunchii flectati pentru a reduce tensiunea la nivelul regiunii operate. Aceasta pozitie flectata a corpului trebuie mentinuta in prima saptamana dupa operatie. In aceasta perioada este recomandat repausul, ulterior fiind permisa cresterea graduala a activitatilor uzuale. La 2 saptamani dupa operatie este permisa conducerea autoturismului si reluarea activitatiilor profesionale, daca acestea nu implica efort fizic. Activitatiile fizice intense sunt permise la 8 saptamani postoperator.
Timp de 6 saptamani postoperator se recomanda purtarea unui corset elastic compresiv.
Care sunt complicatiile abdominoplastiei?
Orice interventie chirurgicala, indiferent de indemanarea chirurgului sau de conditiile optime in care este practicata, are un risc statistic de potentiale complicatii.
Ca atare, abdominoplastia nu este lipsita de riscuri, cele mai frecvente fiind cele locale: dehiscenta plagii, necroza tegumentara, sangerarea, formarea seroamelor, infectia, formarea de cicatrici hipertrofice, iregularitatile de contur, cicatrice ombilicala larga.
Pretul unui abdomen plat si ferm este o cicatrice postoperatorie permanenta. Anumite persoane sunt predispuse genetic la formarea unor cicatrici de proasta calitate, hipertrofice sau cheloide.
Sangerarea este posibila, dar de cele mai multe ori este in cantitate redusa. Colectarea unor mici cantitati de sange sub piele (hematoame), poate fi evacuata prin aspirare sau prn plasarea unui dren. Extrem de rar pot aparea sangerari importante care sa impuna transfuzie de sange.
Infectia este de asemenea o complicatie rara a interventiilor chirurgicale estetice, fiind prevenita prin antibioterapie.
Umflarea tesuturilor si aparitia echimozelor (vanatailor) pot fi diminuate prin purtarea postoperatorie timp de 6 saptamani a unui corset elastic compresiv. Tulburarile de sensibilitate la nivelul pielii abdominale dispar in general in 3-9 luni.
Formarea seroamelor dupa abdominoplastie continua sa fie o problema frustranta atat pentru chirurg cat si pentru pacient, fiind mai frecventa la persoanele obeze. De cele mai mlte ori aceste acumulari de fluid intre piele si peretele abdominal sunt indepartate cu ajutorul unui tub de dren sau prin aspirare cu o seringa.
La nivelul ombilicului, malpozitia, cicatricile vicioase, deformarea sau necroza sunt complicatii posibile.
Cea mai grava complicatie a abdominoplastiei este embolia pulmonara, afectiune extrem de rara, asociata imobilizarii prelungite din timpul operatiei precum si plicaturii musculare urmata de cresterea presiunii intraabdominale si aparitia trombozei venoase profunde. Mobilizarea cat mai precoce dupa operatie reduce acest risc.
Este dovedit faptul ca fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, malnutritia, obezitatea conduc la un risc crescut de complicatii.
Care sunt tendintele actuale /moderne?
Arta remodelarii trunchiului a evoluat foarte mult in ultimii ani iar tehnicile de abdominoplastie au fost modificate semnificativ, odata cu introducerea lipoaspiratiei. Asocierea celor doua metode permite obtinerea unor rezultate estetice tridimensionale superioare
Dezvoltarea interventilor chirurgicale adresate obezitatii morbide a determinat cresterea numarului de pacienti care se adreseaza chirurgului plastician pentru remodelarea corpului dupa scaderea masiva in greutate .
Interventiile endoscopice au inceput sa castige teren si in acest domeniu chirurgical, conducand la reducerea duratei interventiei, a anesteziei, la o recuperare mai rapidasi implicit la costuri mai reduse.