Lipoaspiratia / Liposculptura

Uneori cele mai riguroase diete si cele mai sustinute programe fizice nu reusesc sa imbunatateasca aspectul unui abdomen cu pielea care atarna, dupa cum nu reusesc sa elimine depozitele de grasime localizate pe solduri, coapse, etc. De asemenea, modificarile regiunii abdominale datorate sarcinii sunt adesea ireversibile. In aceste situatii lipoaspiratia, abdominoplastia, liftingul feselor sau al coapselor reusesc sa sculpteze corpul, conferindu-i aspectul dorit.

Ce este lipoaspiratia?

Lipoaspiratia este procedura chirurgicala care remodeleaza si imbunatateste conturul anumitor regiuni ale corpului, prin indepartarea depozitelor de grasime de la acele niveluri. Este cea mai frecventa interventie chirurgicala cosmetica practicata astazi.

Care este scopul operatiei ?

Lipoaspiratia este indicata pentru indepartarea depozitelor localizate de grasime, la persoanele care au o greutate corporala cvasinormala. Nu este deci o metoda de slabire in greutate si nici de eliminare a celulitei, dupa cum nu este nici un substitut al dietei sau al exercitiilor fizice.

Lipoaspiratia este foarte eficienta la nivelul coapselor, soldurilor, genunchilor, abdomenului inferior, flancurilor, regiunii pectorale (pentru tratamentul ginecomastiei), bratelor, fatei, gatului si barbiei, intrucat grasimea acumulata in aceste regiuni de cele mai multe ori nu poate fi eliminata prin dieta si exercitii fizice. Lipoaspiratia poate fi efectuata singura sau asociata altor interventii chirurgicale, cum ar fi abdominoplastia, liftingul facial, etc.

Care sunt indicatiile lipoaspiratiei ?

Lipoaspiratia, fiind o operatie estetica, este strict individualizata si ca urmare nu se poate practica pentru a satisface dorintele altcuiva sau pentru a copia o imagine ideala.

Este indicata atunci cand:

  • pacientul a ajuns la varsta adulta si prezinta depozite localizate de grasime care nu raspund la dieta sau la exercitiile fizice
  • greutatea corporala nu depaseste cu mai mult de 30% greutatea ideala, pielea este elastica iar tonusul muscular este bun
  • starea de sanatate este buna sau pacientul prezinta afectiuni cronice compensate
  • asteptarile pacientului sunt realiste

Detalii preoperatorii

In timpul consultatiei preoperatorii, chirurgul plastician va urmari urmatoarele aspecte:

  • va stabili care sunt dorintele si asteptarile pacientului
  • va evalua marimea depozitelor adipoase si calitatea pielii de la aceste niveluri; un tegument cu o elasticitate buna se va contracta adecvat dupa indepartarea excesului de grasime
  • va observa conturul corpului si proportiile acestuia
  • la nivelul regiunii abdominale va evalua cantitatea de grasime intraabdominala (frecvent la barbati cantitatea de grasime din interiorul abdomenului este mai mare decat cea subcutanata, iar in aceste situatii lipoaspiratia nu reuseste sa imbunatateasca conturul adominal) precum si prezenta herniilor sau diastazisului muschilor drepti abdominali ( situatie in care muschii sunt lipsiti de tonicitate si departati de linia mediana)
  • va efectua fortografii si masuratori ale regiunilor lipodistrofice care vor fi operate
  • va evalua starea de sanatate a pacientului si va obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia. Nu in ultimul rand medicul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii (analize de sange, consult medic nutritionist) si va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare (aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etc)
  • va recomanda renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei
  • va oferi detalii despre planul terapeutic, evolutia postoperatorie, posibilele riscuri si complicatii

Ce investigatii preoperatorii sunt necesare?

Analize de sange

  • de obicei sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientului.

Investigatii imagistice (ecografie de parti moi, CT sau RMN) sunt utile doar atunci cand este suspicionata prezenta unei formatiuni tumorale care deformeaza o regiune a corpului

Cum se desfasoara operatia ?

In functie de marimea depozitelor de grasime si de localizarea acestora lipoaspiratia poate fi efectuata cu anestezie locala, cu sedare intravenoasa sau cu anestezie generala. Spitalizarea poate fi de cateva ore sau de o zi.

Operatia presupune efectuarea de microincizii de 2-4 mm prin care se introduc niste canule (tuburi subtiri, avand unul sau mai multe orificii) in tesutul grasos. Initial acesta se infiltreaza cu un lichid steril (format dintr-un amestec ce contine ser fiziologic, o substanta anestezica si o substanta vasoconstictoare) care va facilita extragerea grasimii si va limita pierderile de sange.

De-a lungul timpului, in functie de cantitatea de lichid infiltrata, s-au descris mai multe tehnici de lipoaspiratie:

  1. tehnica uscata- in care nu se infiltreaza tesutul sucutanat, iar fluidul aspirat, pe langa grasime va contine 25-40% sange
  2. tehnica umeda- presupune infiltrarea de cantitati reduse de lichid; fluidul aspirat va contine 10-30% sange
  3. tehnica super umeda- consta in infiltrarea unei cantitati de lichid egala cu cantitatea aspirata, volumul de sange pierdut fiind in acest caz de 1-4% din volumul total aspirat
  4. tehnica intumescenta- consta in infiltrarea unei cantitati de lichid de 2-3 ori mai mare decat cea aspirata; pierderille de sange in fluidul aspirat sunt in acest caz de aproximativ 1%

Prin intermediul canulelor conectate la un recipient cu vacuum se va aspira cantitatea dorita de grasime. Se va extrage tesutul adipos dinspre planul profund spre cel superficial. Pentru a evita neregularitatile de contur, trebuie evitata aspirarea prea superficiala a grasimii. Aceasta are indicatie doar in zonele cu piele flasca sau cu celulita, al caror aspect va fi mult imbunatatit datorita retractiei pielii.

Urmatoarele zone pot fi lipoaspirate:

  • solduri
  • coapse
  • fese
  • genunchi intern
  • torace posterior
  • regiune pectorala
  • abdomen
  • brate
  • gambe
  • barbie

In ultimul timp, pe langa lipoaspiratia prin vacuum au aparut noi tehnici, cu ajutorul carora grasimea se poate aspira mult mai usor. Lipoaspiratia cu ultrasunete implica o tehnica prin care grasimea este lichefiata cu ajutorul ultrasunetelor. Lipoaspiratia Laser-asistata consta in aplicarea energiei laser in tesutul subcutanat, facand grasimea mult mai usor de extras. In plus, stimuleaza retractia pielii, imbunatatind aspectul acesteia. Lipoaspiratia cu jet de apa utilizeaza apa la presiune ridicata pentru a sparge celulele adipoase , facandu-le mai usor de aspirat

Evolutie postoperatorie

La finalul interventiei chirurgicale microinciziile sunt suturate iar regiunile operate vor fi acoperite cu un bandaj compresiv. Aceste are rolul de a limita umflarea zonei respective si de a facilita mularea pielii pe noul contur. Lipoaspiratia determina un disconfort mic sau moderat, care insa poate fi controlat cu medicatia antialgica obisnuita. Pacientii trebuie sa fie informati ca in prima zi postoperator prin incizii se scurge uneori o cantitate importanta de lichid.

Rezultatele operatiei nu sunt evidente imediat postoperator, intrucat zonele lipoaspirate sunt de obicei umflate. Rezultatele precoce pot fi apreciate la 2-3 saptamani dupa interventie. In urmatoarele luni, pe masura ce pielea in exces se retracta, veti observa imbunatatirea progresiva a conturului zonei operate.

Pierderea excesului de grasime dintr-o anumita regiune este de obicei permanenta, daca se insoteste de o dieta echilibrata si de exercitii fizice. Cresterea importanta in greutate poate totusi altera rezultatelele postoperatorii.

Activitatiile uzuale pot fi reluate la cateva zile postoperator. Pacientii sunt incurajati sa nu stea in pat si sa efectueze miscari usoare cat mai repede postoperator, pentru a evita aparitia trombozei venoase profunde (formarea de cheaguri in interiorul venelor). Expunerea la soare si efortul fizic intens vor fi evitate 3 luni dupa interventie. Imbracamintea compresiva trebuie purtata 4-6 saptamani postoperator.

Care sunt riscurile si complicatiile lipoaspiratiei?

Complicatiile comune oricarei proceduri invazive includ sangerarea, infectia precum si anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.

Complicatiile specifice:

neregularitati de contur, asimetria – sunt cele mai frecvente complicatii ale lipoaspiratiei si pot fi corectate chirurgical dupa 6 saptamani postoperator.

– leziuni ale pielii, necroze cutanate

– modificarile de culoare ale pielii( hiperpigmentare sau hipopigmentare)

– formarea de cicatrici vicioase la nivelul microinciziilor

– arsuri termice ( in cazul lipoaspiratiei cu ultrasunete)

– tulburari de sensibilitate

– persistenta durerii

– leziuni ale structurilor profunde (muschi, nervi, organe intraabdominale sau intratoracice)

– edem persistent, in special la membrele inferioare (umflarea membrelor inferioare)

– tromboza venoasa profunda, complicatie care poate fi urmata de trombembolism pulmonar si de deces.

Riscul complicatiilor majore este cu atat mai mare cu cat se aspira un volum mai mare de grasime ( mai mult de 5 l lichid aspirat). De aceea, pentru o siguranta cat mai mare a actului operator, se limiteaza cantitatea aspirata intr-un timp operator la 5 litri.

Uneori nu pot fi obtinute rezultatele dorite doar intr-un singur timp operator, fiind necesare operatii secventiale sau corectii minore, pentru a obtine aspectul estetic final. Alteori se impun interventii secundare, pentru indepartarea pielii in exces (abdominoplastie, lifting de coapse, brate, etc).

Leave a Reply

Your email address will not be published.