Injectare de grasime autologa (proprie)

Dupa ce de-a lungul timpului chirurgii plasticieni au nascocit proceduri din ce in ce mai sofisticate pentru a indeparta grasimea nedorita, in zilele noastre tesutul adipos a devenit un aliat important in lupta impotriva ridurilor si in remodelarea corporala. Practic, grasimea “nedorita” din anumite zone poate deveni un produs extrem de util pentru umplerea ridurilor, pentru accentuarea pometilor, pentru marirea sanilor si a feselor si pentru remodelarea oricarei regiuni a corpului. Dar interesul actual pentru acest tesut, disponibil uneori in cantitati mari si relativ usor de recoltat, depaseste cu mult granitele chirurgiei estetice, fiind utilizat in multe alte ramuri ale medicinei.

In ce consta procedura?

Transplantul (transferul) de grasime dintr-o parte a corpului in alta se face in trei etape:

  1. Primul timp operator presupune recoltarea prin lipoaspiratie a tesutului adipos, din anumite regiuni unde acesta exista in exces, de obicei abdomen, coapse, solduri. Rezultatul acestei proceduri este dublu: se obtine o cantitate de grasime, necesara pentru injectare, remodeland in acelasi timp zonele de unde a fost aceasta extrasa.
  2. Grasimea este apoi procesata si purificata, cu scopul de a obtine doar celule grasoase viabile si nealterate. Dupa indepartarea fragmentelor tisulare, a impuritatilor si a fluidelor se obtine un amestec celular format din celule stem, celule grasoase cu potential regenerativ si celule grasoase mature, impreuna cu o varietate de factori de crestere.
  3. A treia etapa consta in injectarea grasimii la nivelul regiunii pe care dorim sa o remodelam. Celulele stem si regenerative obtinute din grasime vor stimula formarea de noi vase de sange, care vor furniza nutrienti si oxigen pentru transplant, asigurand integrarea acestuia. Aproximativ 30% din tesutul injectat se va rezoarbi, intrucat doar celulele grasoase tinere, cu capacitate regenerativa mare, se vor fixa in locul unde au fost transplantate. De aceea, pentru a obtine rezultatul dorit chirurgul poate introduce o cantitate mai mare de grasime (va face o hipercorectie, pentru a se asigura ca dupa ce organismul absoarbe o cantitate din grasimea introdusa, volumul ramas permanent va asigura rezultatul optim), sau poate conserva o parte din substanta, pentru o injectare ulterioara.

Care sunt avantajele transferului de grasime autologa (proprie)?

  • utilizarea unui produs natural, disponibil uneori in cantitati mari
  • ofera rezultate permanente, spre deosebire de majoritatea produselor sintetice existente pe piata, care trebuie reinjectate la un anumit interval de timp (6-12 luni)
  • costurile sunt semnificativ mai mici, comparativ cu cele ale injectarilor repetate de substante de umplere sintetice.
  • asigura rezultate extrem de naturale, intrucat celulele grasoase, dupa ce se integreaza in regiunea in care au fost transpantate, vor fi parte viabila a organismului, avand acelasi comportament ca si celulele lipidice locale. Nu vor aparea granuloame sau reactii inflamatorii ale organismului.
  • prezenta celulelor stem si multitudinea de factori de crestere existenti in transpant vor stimula regenerarea tesuturilor locale. Efectul nu va fi doar ” de umplere” ci si de rejuvenare . Pielea va deveni mai tonica, mai neteda si mai catifelata.
  • procedura este miniinvaziva, putand fi practicata cu anestezie locala sau generala si de obicei necesita doar spitalizare de cateva ore.
  • orice regiune a corpului poate fi remodelata prin aceasta procedura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.