CUM SE ALEG IMPLANTURILE MAMARE?

CUM SE ALEG IMPLANTURILE MAMARE?

Marirea  sanilor este una dintre cele mai frecvente operatii estetice practicata in lume, iar popularitatea ei a crescut de-a lungul timpului. Fiind o procedura relativ usoara din punct de vedere tehnic si cu complicatii destul de rare, ar trebui sa ofere un grad ridicat de satisfactie pacientelor.

Scopul acestor operatii de remodelare a sanilor nu este de a obtine sani de dimensiuni mai mari, ci in primul rand de a crea sani simetrici si atractivi din punct de vedere estetic.

Inaintea oricarei proceduri de  augmentare mamara,  chirurgul trebuie sa analizeze numeroase alternative si variabile legate de marimea si dimensiunile implanturilor si de calitatea tesuturilor care  le vor acoperi, astfel incat rezultatul postoperator sa fie predictibil pe termen lung, iar riscurile, complicatiile si rata reoperarii sa fie minime.

Ca urmare, deciziile preoperatorii au o insemnatate majora, intrucat chirurgul trebuie sa aprecieze daca va exista o acoperirea adecvata a implantului cu  tesuturi de-a lungul intregii vieti a pacientei, va trebui sa evalueze greutatea si presiunea pe care implanturile le vor exercita asupra tesuturilor si -poate cel mai important lucru-, va trebui sa determine marimea si pozitia ideala a implanturilor pe peretele toracic. De aceea, o tehnica chirurgicala impecabila  nu este suficienta pentru a asigura  un rezultat postoperator excelent, daca implanturile  au fost prost alese sau au fost plasate intr-o pozitie incorecta.

INAINTE:   MALPOZITIA IMPLANTURILOR MAMARE  (Implanturi mamare rotunde, alese incorect si plasate defectuos – operatie realizata intr-o alta clinica)

 DUPA:  MAMOPLASTIE SECUNDARA ( schimbarea implanturilor rotunde cu unele anatomice adaptate caracteristicilor organismului, pozitionate  in armonie cu dimensiunile toracelui)

Cum se aleg implanturile mamare?

De cele mai multe ori chirurgul se afla in fata unei paciente fara prea multe informatii medicale,  dar ale carei asteptari legate de operatie sunt direct proportionale cu marimea implantului sau sunt influentate de modelele impuse de media. Ca urmare,  este esential ca preoperator sa se realizeze o evaluare clinica riguroasa  si sa fie oferite informatii medicale cuprinzatoare si adecvate, precum si explicatii detaliate referitoare la procedura, riscuri si evolutia pe termen lung, astfel incat pacientele sa inteleaga ca in urma operatiei de augmentare mamara nu se creeaza noi sani, ci se mareste tesutul existent. In consecinta, aspectul postoperator va depinde in mare masura de situatia de dinainte de operatie, iar pozitia areolelor, distanta dintre sani si asimetriile cutiei toracice sunt putin influentate de operatie.

Implantul mamar este in esenta un obiect tridimensional, caracterizat de diametru ( latime= inaltime) si de proiectie ( grosime) -in cazul implanturilor rotunde- si de latime, inaltime si proiectie -in cazul implanturilor anatomice-. El trebuie pozitionat astfel incat sa fie in armonie cu dimensiunile organismului: latimea si inaltimea toracelui si gradul de intindere a tesuturilor de la nivelul regiunii mamare.

Implant mamar

Implant mamar

In trecut ,  sistemul de alegere a implantului  se facea pe baze subiective, in functie de dorintele pacientei si ale chirurgului, alegandu-se in mod arbitrar un implant al carui volum si dimensiuni fortau tesutul sub care era introdus. Intrucat nu erau stabilite limite legate de volum sau de dimensiuni, puteau fi alese implanturi care erau fie prea late, fie cu proiectie prea mare, comparativ cu dimensiunile ideale, iar consecintele negative asupra tesuturilor  erau ireversibile.

In prezent se tine cont de dimensiunile si caracteristicile toracelui pacientei si de calitatea tesutului de acoperire, fiind ales implantul care se potriveste limitarilor impuse de acesti parametri obtinuti prin masuratori riguroase. Poate cel mai important factor de care se tine cont este gradul de intindere a tesuturilor, parametrul de care depinde stabilirea proiectiei implantului si care este esential pentru  a imagina tridimensional rezultatului final. Urmand un algoritm aproape matematic, bazat pe criterii cantitative, chirurgul este cel care alege implantul ideal,  realizand astfel o reconciliere intre dorintele pacientei si caracteristicile organismului.

Care sunt dimensiunile implantul ideal:
– marginea laterala a implantului nu va depasi marginea laterala a toracelui
– proiectia implantului va fi astfel aleasa astfel incat implantul sa fie acoperit optim cu tesuturi (evitandu-se intinderea exagerata)
– complexul areolo-mamelonar va fi pozitionat corespunzator centrului implantului
– santul inframamar va fi pozitionat astfel incat in intindere maxima, tesutul dintre santul inframamar si mamelon se va  mula perfect pe conturul jumatatii inferioare a implantului
– va avea o greutate adecvata caracteristicilor toracelui pacientei

Un implant bine ales nu va intinde exagerat tesuturile, iar riscul de dehiscenta (desfacere) a inciziei si de extrudere ( eliminare) a implantului va fi foarte mic. De asemenea, tesuturile  nu se vor atrofia si subtia si astfel nu se vor vedea sau palpa marginile implantului sau eventuale cute ale acestuia si va diminua semnificativ riscul de ptoza mamara ( lasarea sanilor).

INAINTE

DUPA

INAINTE

DUPA

Leave a Reply

Your email address will not be published.